Lofoten
Door: Carlijn
Blijf op de hoogte en volg Carlijn
20 Oktober 2010 | Noorwegen, Trondheim
Donderdag 16 oktober vertrokken we met z’n tienen – 5 jongens, 5 meiden – richting de Lofoten. Om elf uur ’s avonds vertrok de nachttrein richting Bodø, waar we de volgende ochtend om rond 9 uur aan zouden komen. Omdat het winterseizoen al is begonnen gaan de ferries helaas niet meer zo vaak, vandaar dat we de hele dag in Bodø moesten wachten. Een aantal kozen ervoor de warmte van een restaurant op te zoeken, terwijl vier anderen en ik ervoor kozen de dag buiten door te brengen. Het was niet koud, wel licht bewolkt, maar een mooie plek op een soort schiereilandje gevonden, met uitzicht op de fjord. Daar lekker liggen lezen en kletsen. Uiteindelijk ging de dag sneller voorbij dan we hadden gedacht en op de weg naar ’t station hebben Daniel en ik nog een warme muts gescoord, waar we achteraf allebei erg blij meer waren.
Om zeven uur ’s avonds vertrok dan eindelijk de ferry. Een boottocht van drie uur met prachtig uitzicht, dus veel tijd buiten doorgebracht. En genoten van de verse garnalen die we in Bodø hadden gekocht. Langzaam maar zeker naderden we de Lofoten, echt een wonderlijke verschijning; stijle bergen die opreizen uit de zee en een eilandengroep vormen. Volgens mij zijn de Lofoten het mooiste gedeelte van Noorwegen dat ik tot nu toe gezien heb.
Op de Lofoten aangekomen een busje gehuurd, eigenlijk voor negen personen, maar met een btje proppen past ’t ook wel met z’n tienen :) We hadden twee kleine cabins gehuurd op een uurtje rijden. En er wachtte ons een mooie verwachting toen we uitstapten: Noorderlicht! Niet heel veel maar altijd weer erg mooi om te beleven. Vervolgens moe onze bedjes in gekropen, in verwachting van een nieuwe dag.
We werden gewekt door de eerste zonnestralen, en toen we de gordijnen openden viel onze mond open van verbazing, we waren omringt door hoge, steile heuvels en de lucht was strak blauw. Na een ontbijt in ’t vroege ochtendzonnetje snel op pad. Eerst een rondrit gemaakt en gestopt bij een strand. Zo bijzonder, het zand is hier bijna weet en het water zo ontzettend blauw, in combinatie met de strakblauwe hemel zag het eruit als een tropisch eiland, alleen de temperatuur was ‘iets’ anders ;) Aan het begin van de middag een wandeling naar een van de hoogste toppen gemaakt. Het was even klimmen maar dan wordt je ook beloond met een prachtig uitzicht. Dus mocht je ooit in de buurt zijn, ga naar Napp!
De volgende dag was het jammer genoeg niet weer zo’n bijzondere, stralende dag, maar we mochten niet klagen, met bewolking en slechts een paar drupjes regen. Iedereen was moe van de klim van gisteren, dus naar het zuidelijkste puntje van de Lofoten gereden – tenminste tot daar waar de weg gaat. Hier een wandeling gemaakt langs het water van een kleine inham. Erg mooi. Vervolgens het plaatsje Å bezocht, eigenlijk geen heel bijzonder visserplaatsje, maar de korte naam maakt het tot een ‘must see’.
De derde en laatste dag hadden we ’t zelfde weer als de dag ervoor. Een aantal waren de wandeltochten zat, dus de fanatiekelingen werden afgezet bij ’t begin van een wandeling en de anderen zijn een rondrit gaan maken over de eilanden. De wandeling liep rond de voet van een berg, langs het water van de fjord. Erg bijzonder, met aan je ene hand het blauwe water, en als je aan de andere kant kijkt, steile wanden vol met berkenbomen en struiken in herfstkleuren. Tijdens de ‘lunchpauze’ nog een frisse duik genomen, nou ja de anderen, want ik was natuurlijk zo slim geweest m’n bikini te vergeten.. Achteraf bleek het een mooi punt om te rusten, want even later zagen we onszelf omhoog klimmen en klauteren langs een steile bergwand. Boven op de kam aangekomen, scheen de ondergaande zon ons recht in het gezicht. Wat een heerlijk gevoel! Toen de zon wat verder gedaald was, kregen we wederom een prachtig uitzicht te zien. Vervolgens snel naar beneden, waar de anderen op ons stonden te wachten.
Na een korte nacht slaap was het alweer tijd voor onze terugreis, met wederom weer een dag wachten in Bodø, waar we ditmaal een wandeling naar een uitzichtpunt hebben gemaakt.
Voor zover m’n reis naar de Lofoten. Ik had jullie eigenlijk nog wat willen vertellen over de universiteit hier en de vakken die ik hier volg, want ja ik studeer ook nog ;) Maar dat komt de volgende keer dan wel.
Ha det bra!
27 Oktober 2010 - 06:55
Fenna:
Hey Carlijn!
Ja ja, ik ben dan eindelijk aan je weblog lezen toe gekomen. Het is echt een fantastische SOG activiteit. Super leuk!
Veel plezier daar!