Excursie Lake Vänern - Reisverslag uit Karlstad, Zweden van Carlijn Vis - WaarBenJij.nu Excursie Lake Vänern - Reisverslag uit Karlstad, Zweden van Carlijn Vis - WaarBenJij.nu

Excursie Lake Vänern

Door: Carlijn

Blijf op de hoogte en volg Carlijn

14 September 2008 | Zweden, Karlstad

Okee, tis niet dat ik julie wil spammen, maar dacht mn bericht wordt veel te lang, dus heb t maar in tweeen gesplitst :D Vandaar twee berichten vandaag..

Maandag tot en met donderdag op excursie geweest voor Environmental S. op en rond Lake Vänern. Super gaaf, gezellig en heel mooi!
Om 9u met de bus vanaf de uni vertrokken. Eerst Hasse opgehaald in het zuiden van de stad en toen op pad. Hasse was biologieleraar op een basisschool, totdat hij besloot professioneel fotograaf te worden en zich samen met Pontus en wat anderen in te zetten voor het behoud van de natuur.
De weg langs de westelijke oever van het meer gevolgd, naar Köpmannebro; een klein plaatsje waar ons eerste Vandrarhem zich bevond. Het bevind zich en Dalsland, dat bekend staat om zijn waterwegen en kanaal. Na onze spullen gedumpt te hebben een rondvaartboot genomen over een klein deel van het kanaal. Via 4 sluizen op een waterniveau 10m hoger dan waarmee we begonnen gekomen. Erg indrukwekkend! Een rondvaart gemaakt over een klein deel van de waterwegen. Een stop gemaakt op een plek waar oude runentekens zijn te vinden. Uiteindelijk toen we weer terugwaren, eerst naar het hostel om Pontus' variant van Boule a Best te eten; een erg lekkere vissoep.
Na deze heerlijke maaltijd in een klein zaaltje dia's gekeken van Hasse. Mooie, indrukwekkende en verassende foto's die hij heeft gemaakt van het meer en zijn omgeving. 's avonds terug in het hostel spelletjes gedaan en rond half 12 moe mn bedje ingekropen.

Dinsdag om 7u de wekker, om 8u gezamelijk ontbijt en om 9u vertrokken. Na een stuk te hebben gereden en een aantal oude en nieuwe sluizen bekeken. Vervolgens door naar Spiken, de woonplaats van Hasse. In de haven gelunched (allerlei soorten vis en aardappelsalade), het winkeltje van de Ylva bezocht, de vrouw van Hasse die textiel heeft gestudeerd in Boras en daar heeft les gegeven, en die nu haar eigen zaakje heeft. Even met haar gepraat omdat ik dus eigenlijk naar Boras gewild had om daar vakken in textiel te volgen...Na de lunch de boot van Hasse genomen, en naar Lurö gevaren. Drie eilanden in het meer, die met elkaar verbonden zijn. Een heerlijke boottocht, golven van +/- 1m. De hele tijd op de boeg gestaan, gelukkig hielpen mn pillen tegen zeeziekte. Uiteindelijk doorweekt, maar heerlijk uitgewaaid aangekomen op Lurö. Op Lurö woonden een halve eeuw geleden nog 11 gezinnen met boerderijen, inmiddels wonen er slechts nog één echtpaar. Zij beheren het natuurgebied, hebben er een Vandrarhem, zijn goede vrienden van Pontus en Hasse en met nog een paar anderen hebben zij een stichting opgericht voor het behoud van Lurö en zijn landschap.
Terwijl de anderen een slaapplaats uitzochten op de oude driemaster die in het haventje lag, kozen twee poolse meisjes en ik toch maar voor het vast land. (achteraf gezien erg slim aangezien ik na vijf minuten op die boot om foto's te maken al misselijk was). Wij hebben overnacht in een schattig klein zweeds huisje.
Een avondwandeling gemaakt over de drie eilanden. Met als gidsen Hasse en Pontus. Zij vertelden ons over het eiland, hoe het er vroeger uitzag, hoe het leven er was, over de kleine school, waar kinderen van andere eilanden ook heen kwamen, de oude waterpomp, de kerk en het klooster die er in heel vroeger tijden moeten zijn geweest, de vuurtoren, etc. Een prachtige wandeling, vrijwel windstil en ondergaande zon. Wat wil je nog meer? We werden opgehaald aan de andere kant van het eiland door de eigenaar van het hostel en zijn met zijn boot teruggevaren naar het hostel. Daar weer gezamelijk gekookt, maar voordat we konden beginnen vond Pontus het hoogtijd ons kennis te laten maken met een typisch Zweedse gewoonte: Het eten van Krefta. Kleine zoetwaterkreeften. Normaal gesproken hoort hier een heel ritueel bij. Eerst dient men een liedje te zingen vervolgens mag je een kreeft 'pellen' en een glas speciale Akvavit achteroverslaan. Ieder om de beurt, een ritueel dat een hele avond kan duren en waarbij men flink beschonken raakt :-) Helaas kregen wij geen akvavit, wel een deskundige uitleg over hoe zo'n kreeft te pellen. Wat best nog wat oefening vergt.. dus t is even wat werk, maar dan wel genieten geblazen :-)
Na dit heerlijke voorafje, als hoofdgerecht Zweedse köttbollar met rijst en salade en als toetje fruitsalade en chokola. Zoals je merkt kwamen we zeker niet om tijdens de excurise. Eer we klaar waren met tafelen was het al bijna elf uur. Dus afwassen en uitgeput mn bed in gerold.

Woensdag heerlijke geslapen te hebben, weer om 7u de wekker en om 8u ontbijt. Helaas werd ons toen door Pontus verteld dat Hasse migraine had en we pas twee uur later zouden vertrekken. Maar aan de andere kant mooi de tijd wat langer van het mooie weer te genieten op het eiland. Twee uur later helaas slecht nieuws. Hasse voelde zich nog steeds niet goed, dus zouden nog een uur wachten. Daarom met drie duitse meiden nog een wandeling over het eiland gemaakt. Aan de andere kant van het eiland , niet helemaal bedoeld een duik genomen, wel heel grappig :) Dus met doorweekte broek en schoenen half uur terug lopen, wat wat minder was aangezien het 7 graden was en het woei..maar ach een hollandse meid kan tegen een stootje ;)
Uiteindelijk, na een snelle lunch met hotdogs toch met Hans teruggevaren, hoewel hij zich nog steeds ziek voelde. Pontus aan wal gebracht in Spiken, zodat hij met de bus naar de garage kon en vervolgens heeft Hans ons naar het Läckö Slott gebracht. Waar we een rondleiding kregen. Vervolgens weer terug met de boot, die ik inmiddels helemaal zat was aangezien het stormde op t meer en mn maag dat toch niet zo heel grappig vond. In de haven van Spiken moesten we wachten op Pontus' terugkomst. Omdat de bus niet in een dag gemaakt kon worden had hij twee minibusjes gehuurd. Dus in een klein cafe'tje weer heerlijk warm kunnen worden met een kop warme thee en vers gemaakte kaneelbollen :-)
Toen Pontus er was met het eerste busje, want tja met twee busjes rijden gaat toch echt niet, met Hasse (Hasse = Hans btw) en een paar anderen het tweede busje opgehaald, waarna Pontus de rest ophaalde en wij vast doorreden om boodschappen te doen en de maaltijd voor te bereiden. Ook nu weer in een heel leuk Vandrarhem overnacht. Een klein dorpje waar vroeger de mijnwerkers woonden die even verderop met lijmsteen werkten. Nu omgebouwd tot jeugdherberg en galerieën. Het was de beurt aan mijn kookgroepje om te koken. (We zijn trouwens met een groep van 16 studenten en Pontus en Hans. Elke dag koken er drie mensen, die de volgende dag ook voor de lunch zorgen.) Een heerlijke Chili con Carne gemaakt, met veel verse pepers :) en als toetje ijs. Het liep tegen elven toen we klaar waren met tafelen, dus na een kop thee in ons kleine appartementje (iedereen sliep in kleine groepjes in eigen appartementjes waar vroeger hele families moeten hebben gewoond) heerlijk onder de wol gekropen. Het mijnwerkersdorpje en de mijn heten trouwens Kinnekulle.

Donderdag, de laatste dag van onze trip. Na wederom heerlijk geslapen te hebben, vroeg uit te veren, gezamenlijk ontbijten en vervolgens op weg. Allereerst naar een uitzichtpunt in de buurt gereden met geweldig uitzicht over het meer, vervolgens een replica van een Vikingschip gaan bekijken. Het was een replica van het grootste Vikingschip dat ik teruggevonden, welke te bezichtigen is in een museum in Oslo (vraag me niet welke, maar ik heb ‘m er wel gezien). Onlangs gebruikt in de film Arn, die hier net uit is en waarin Hasse nog een rol heeft als ‘matroos’ in een kostuum uit LOTR. Vervolgens door naar het Vänern Museum in Lidköping. Daar een rondleiding gekregen van een jonge biologe die ons vertelde over de geschiedenis van het meer (die vooral afgelopen eeuw niet heel rooskleurig was) die heel ver terug gaat in de geschiedenis. Ondertussen waren Hasse en Pontus de bus op gaan halen die weer gefixd was, althans goed genoeg om de terugreis mee te kunnen maken. Na het museum dus weer door in onze eigen bus, op weg naar onze laatste bezichtiging, het Colorado van Zweden – de Kinnekulle mijn. Daar geluncht en even rondgekeken, helaas niet veel tijd om fossielen te zoeken of helemaal rond te lopen omdat we weer op tijd terug moesten zijn in Karlstad en onderweg veel wegwerkzaamheden waren. Uiteindelijk uitgeput om 5 uur terug op de campus, nog een rondje gaan joggen, wat gegeten en na een lange douche heerlijk mn bedje in gekropen.

Vrijdag een dag om bij te komen. Voelde me niet helemaal lekker (keelpijn en koorts, maar verder niks) dus rustig met wat muziek op naar de stad gewandeld, daar wat rondgedwaald, wat gedronken in een cafeetje en de bus terug genomen.
Zaterdag vroeg op om van het heerlijke weer te genieten (koud maar wel zonnig) Naar Alster gelopen een nabijgelegen dorp, daar een oude manor bekeken en rondgekeken op de ‘autumn fair’ die er was; kleine stalletjes met groente, fruit, honing, broden, en veel handwerken van gebreide werken, tot stro en vilt. Daarna een prachtige wandeling gemaakt van zo’n 5km, onderweg heerlijke bosbessen geplukt en in het zonnetje zitten lunchen. Daarna weer teruggelopen naar de campus, daar een kop thee gedronken en de bus gepakt naar het grote shoppingcenter net buiten de stad. Ben opzoek naar een donkerblauw warm vest, maar helaas niks leuks gevonden. ’s Avonds uitgeput en ziekjes om zeven uur mn bed in gekropen.
Vandaag voelde ik me gelukkig een stuk beter, dus vroeg begonnen met leren, tot een uur of vier en daarna jullie gaan spammen en wat andere dingen gedaan, zoals een weekendje Stockholm gepland met negen meiden in November.

Top als jullie het tot hier hebben volgehouden! De komende berichten zal ik echt proberen korter te houden! ‘Gelukkig’ bovendien geen excursies binnenkort, dus dat scheelt heel wat vertelstof ;-)

Puss och Kramm!

• 14 September 2008 - 23:48

Brenda:

gaaf man, je gaat eigenlijk gewoon op vakantie met dat vak...jaloers....

• 15 September 2008 - 06:06

Lotte:

Heeej Carlijn,
    Wat grappig zeg, ik ben in de buurt van dat Vikingschip geweest (in Oslo). We waren naar het Folkemuseet gegaan, maar daarna waren we te moe om ook nog naar het schip te gaan... Maar nu weet ik iig waar het vandaan komt ;).

Groetjes, Lotte
    P.S. Alleen 'maar' keelpijn en koorts?! ;) Dat klinkt niet zo best, beterschap nog!

• 15 September 2008 - 11:36

Nanne:

het ziet er nog steeds mooi uit. en ja het is makkelijk vol te houden om het hele stuk te lezen als je zelf in een saai college zit. Wel leuk om al die dingen van daar te horen

• 15 September 2008 - 18:55

Margitta:

Heey Car,
    Thanx nogmaals voor je kaart. Morgen begint mn salsales weer, dus kan ik me weer als flamingo gedragen ;). jij hebt ook niet stilgezeten, lees ik... wow, wat een belevenissen! zelfs daar ik het verre noorden ben je dus niet ontkomen aan het virus dat hier ook iedereen velt (inclusief mij, maintenant)...
    Dikke kus, Git

• 15 September 2008 - 19:05

Tom:

Jeetje alweer zo'n lang verhaal. Straks faal ik m'n eigen studie door al die mensen die naar het buitenland gaan ;) Maare klink echt goed daar! veel succes en plezier nog!

Puss och Kramm!?

• 15 September 2008 - 19:07

Tom:

Aha, nu zie ik net toevallig bij Noortje staan wat het betekend, haha! laat dat vraagteken maar weg dan :)

• 16 September 2008 - 11:14

Joppe:

Hey Car!
    Echt vet joh wat je allemaal mee maakt!
    Ik had me nog niet ingeschreven voor een mail als je weer wat getypt hebt dus heb even wat ingehaald:)
    Volgens mij heb je het wel naar je zin;) veel plezier nog!!!

Puss och Kramm!
    Joppe

• 21 September 2008 - 16:56

Nan:

Hee Carrie!

Klinkt leuk allemaal :)
    Heb je al een tangopartner? ;)

X Nan

• 02 September 2010 - 08:21

Anne:

Klinkt allemaal superleuk! (ben ook eindelijk begonnen met lezen ;))