Grote steden en bezoek, deel II - Reisverslag uit Karlstad, Zweden van Carlijn Vis - WaarBenJij.nu Grote steden en bezoek, deel II - Reisverslag uit Karlstad, Zweden van Carlijn Vis - WaarBenJij.nu

Grote steden en bezoek, deel II

Door: Carlijn

Blijf op de hoogte en volg Carlijn

03 November 2008 | Zweden, Karlstad

jaja, lange verhalen dit keer...
International Night
Zoals dat hoort, hebben wij inmiddels ook een International Night gehad. Erg gezellig, en veel lekkere dingen geproefd die ik nog niet kende, onze boerenkool mét rookworst waren echter toch wel mijn favoriet! Bas en ik hadden ’s middags speculaas gemaakt, die naar eigen zeggen zeer geslaagd was. Omdat ze hier natuurlijk niet aan kant-en-klare zakjes speculaaskruiden doen, alle kruiden los gekocht en zelf een mengsel gemaakt. :) De andere Nederlanders – we zijn hier met z’n negenen – hadden de boerenkool gemaakt en Steven was zo lief zn echte unox rookworst op te offeren.

Visite
Bob had een reden nodig om te kunnen liften. Aangezien hij nu in Trondheim, Noorwegen zit, was een bezoekje brengen aan Karlstad een goede optie. Uiteindelijk was hij hier maandag aan het begin van de middag, i.p.v. zondagavond, vanwege een misverstand met een van zn liften. Aangezien het prachtig weer was, een lange wandeling gemaakt, die uiteindelijk iets avontuurlijker werd dan gepland. Aangezien je hier allemansrätt hebt, mag je vrijwel overal gaan en staan waar je wilt. In mn eentje ga ik liever niet van de paden af in het bos, maar met een stoere vent als Bob :P durfde ik dat wel aan. Uiteindelijk kwamen we ergens in een modderig weiland uit, dankzij mn richtingsgevoel had ik nog wel een idee welke kant we op moesten, maar wat de handigste weg was??? Uiteindelijk, na over verschillende hekjes geklommen te zijn door allerlei soorten vegetatie te hebben gelopen, kwamen we uit op een weg die ik kende. Toen maar weer gewoon het pad gevolgd :-) en op tijd voor het donker thuisgekomen. Daar bleek ik een gemiste oproep van Bas te hebben. Hij en een paar anderen waren namelijk op het idee gekomen dat het best leuk zou kunnen zijn om naar de WK-kwalificatie wedstrijd Noorwegen-Nederland te gaan kijken in Oslo. Tegen de tijd dat ik terugbelde was de auto echter al gevuld. Bob en ik zijn daarom opzoek gegaan naar kaartjes via internet. Helaas zonder succes, maar omdat ik ook wel een fan van liften ben (hoewel Bob dat nu misschien niet meer geloofd ;) ) besloten om te proberen op woensdagochtend naar Oslo te liften en kaartjes proberen te regelen bij het stadion.
Dinsdag Karlstad aan Bob laten zien en ’s avonds met wat anderen film gekeken. Woensdag op tijd op om te gaan liften. Vier uur en drie liften verder waren we echter weer in Karlstad en besloot ik naar huis te gaan, omdat het helemaal niet zeker was of we kaarten zouden konden krijgen en we hadden gehoopt tegen die tijd al in Oslo te zijn (kom op het is slechts 217 km) dus als we dan geen kaarten hadden kunnen krijgen, hadden we iig nog de stad kunnen bekijken, maar in dit tempo verwachte ik niet meer dat dat ging werken… Bob is wel doorgegaan, aangezien Oslo op zn weg naar huis lag. ’s Avonds belde hij me dat hij met mijn vrienden in het stadion zat! Snik! En Van der Sar viel nog wel in ook. Baal er nog steeds van, maarja niks meer aan te doen. Gelukkig wel een gezellige middag met Maaike gehad die dag. Eerst samen de stad in geweest, vervolgens bij haar gegeten en voetbal gekeken via internet.

Vrijdag met Bas gesquasht, nogal ingemaakt maar wel lol gehad en ’s avonds met Maaike, een vriend van haar die op bezoek was, en Bas in de Blue Moon Bar gegeten en een gezellige avond gehad met een leuke band.
Zaterdagavond kwamen mn ouders en zusje aan :D Viv bleef bij mij op de kamer slapen, terwijl mn ouders in een mooi hostel zaten dat vroeger een militaire kazerne is geweest. Zij zijn tot donderdagochtend gebleven. Als welkomstmaaltijd köttbullar, broccoli en potatis met sås en lingonsylt gegeten –typisch Zweeds.
We hebben veel gedaan. De eerste dag veel gewandeld omdat het erg mooi weer was. De dag erna was het weer helaas omgeslagen en werd het echt guur met harde wind, regenbuien en lage temperaturen. Toch Karlstad bekeken, de dag erna naar Kristineham een stadje in de buurt geweest en de dag daarop naar Hammerö geweest, het grote schiereiland onder Karlstad. Het waren erg gezellige dagen. Ben er nu toch wel achter dat ik Nederland best mis af en toe…

Oslo en Sætre
Donderdag, nadat mn ouders vertrokken waren een dagje hard gestudeerd en aan het eind van de dag gezellig met Maaike thee zitten drinken en zitten beppen over wat we allemaal missen aan Nederland. De dag erna vroeg op. Om 7.08 vertrok de bus van de campus naar de stad, en om 7.50 had ik de bus naar Oslo. Om 11 uur aangekomen in Oslo. Na mn spullen in een lokker gedumpt te hebben, Noorse kronen te hebben gehaald, de stad gaan bekijken. Oslo is niet zo’n heel grote stad, dus alles is goed te voet te doen. Helaas was het nogal guur en ’s middags harde regenbuien. Toch veel van de stad gezien. Het operahuis, Vigenlandparken en de haven waren vooral erg mooie plekken om rond te lopen. Dus mocht je naar Olso gaan, zorg dan in ieder geval dat je die drie dingen niet mist!
Om zeven uur ’s avonds de trein naar mn familie in Sætre genomen. Werd daar door mn oom opgehaald van het station. Met zn allen gegeten (oom, tante en twee nichtjes), nog even tv gekeken en daarna op tijd gaan slapen. Iedereen was behoorlijk moe, omdat ze veel meegemaakt hadden die dag.
De volgende dag, na eerst heerlijk uitgeslapen te hebben, en gezellig met zn allen te hebben ontbeten, zijn we met zn vieren (mn oom bleef thuis) naar Oslo gegaan. Het plan was eigenlijk daar nog wat dingen te bekijken, maar het was ontzettend guur weer, dus we zijn de winkels ingevlucht. Verder die dag de vrouw van mn neef ontmoet en aan het eind van de dag weer met de hele familie gegeten en vervolgens film gekeken. Zondag, wederom uitslapen en gezellig samen ontbijten om daarna een wandeling te gaan maken in het bos achter hun huis. De natuur is er echt prachtig en het uitzicht vanuit het huis is geweldig. Ze wonen op ongeveer een uur rijden, ten zuiden van Oslo, aan de Oslofjord. Echt super, wil later ook zo wonen! Na een heerlijk weekendje bij familie, op zondagavond laat weer terug naar Karlstad. Waar iedereen ongerust bleek te zijn over waar ik was. Ze hadden mij namelijk de hele week nauwelijks gezien en niet gesproken, omdat ik druk was, bob en mn ouders er waren. Wel heel lief!

Thuisgekomen gelijk begonnen met leren, want woensdag had ik mn eerste (en voorlopig enige) examen. Zweeds voor beginners I. De luistertoets en het tentamen waren goed te doen :-) Na het tentamen druk met het schrijven van papers. Moet er deze week 3 inleveren.

Stockholm
Afgelopen weekend zijn we met 9 meiden naar Stockholm geweest. Zaterdagochtend hadden we om 7.15 de trein, dus waren om 9.40 al in Stockholm. Daar aangekomen eerst snel onze spullen in het hostel gedropt om vervolgens eerst Gamla Stan te gaan bekijken; het oudste deel van de stad. Ons hostel lag middenin deze kleine en zeer gezellige wijk.
Met mn ouders was ik al een aantal keer in Stockholm geweest, maar altijd in de zomer, als de straten afgeladen zijn met toeristen. Het was dus heel leuk om de stad een keer rustig te zien. Het was bovendien stralend weer. Zaterdag en zondag alleen maar strak blauwe lucht en nagenoeg geen wind. Wel was het erg koud, overdag max. 2 graden. Maar met een warme muts op, een sjaal om de nek en warme handschoenen aan was het prima te doen. (ja mam, iedereen was goed ingepakt :P)
Aangezien Ellen (een meisje van mn studie) voor haar minor in Stockholm studeert, met haar afgesproken. Gezellig met haar een kop chocomel gedronken op Södermalm, het hippe deel van de stad, waar zij en veel andere studenten een kamer hebben. Dit was erg gezellig, ondanks dat ik niet zoveel tijd had, omdat we vroeg met de groep gingen eten. ’s Avonds naar een leuke bar in de buurt geweest, waar je boven leuk kon zitten en beneden een club was. Wel op tijd naar bed, want morgen nog een lange dag voor de boeg.
Zondag was iedereen om 9u op, gezellig met zn allen in de keuken ontbeten, om daarna vervolgens weer in groepjes de stad in te gaan. Zelf ben ik met vier anderen, na eerst onze bagage op het station in een kluis gegooid te hebben, een stadswandeling gaan maken en naar Skansen geweest. Skansen is een leuk park waar ze oude Zweedse huizen hebben, en een deel met Scandinavische dieren. Dus o.a. wolven, wolverines, zeehonden, beren, elanden en rendieren gezien. Uiteindelijk hebben we daar met zn drieën bijna de hele dag doorgebracht. Voordat we om 19.15 weer met de trein naar huis gingen, eerst nog met zn allen uit eten geweest. Al met al een super geslaagd weekend dus!

Morgen alweer op excursie en volgende week woensdag voor een paar dagen naar Trondheim, om daar Lotte en Bob een bezoekje te brengen. Kim komt ook vanuit Luleå, dus wordt gezellig met vier IO’ers. Groetjes!

• 04 November 2008 - 14:05

Fenna:

Hey Carlijn!
    Wat een verhalen!! Ik loop ook hopeloos achter met verhalen bijhouden... Het afronden van m'n bestuursjaar was toch nog redelijk intensief ;) Maar gelukkig heb ik nog een paar maanden om het goed te maken.

Kus
    Fenna

• 04 November 2008 - 15:20

Iris:

Hej zus,
    Toch leuk om alles wat je verteld hebt, nog eens na te lezen. Wat een reisjes als je t zo achter elkaar ziet! Klinkt weer als de bekende, drukke Carlijn ;)
    Leuk trouwens dat je Sigrid nu ook kent.
    Spreek je snel weer.
    Liefs,
    Ier

• 05 November 2008 - 19:53

Margitta:

Ik geloof dat ik iets gemist heb: ik dacht dat je er heen ging om te studeren!! Blijkbaar was dat een vergissing van mij ;) Maar t klinkt wel allemaal heel erg leuk en das ook wat waard! en jij mist niet alleen Nederland hoor, Nederland mist jou ook! Dikke kus, Git

• 09 November 2008 - 20:36

Kim:

Zo te horen is het daar toch heel anders dan in het noorden van zweden. Als je hier 4 uur in de bus zit ben je net een een stad van 50.000 inwoners of zo beland, dus niet echt spannend. Dan kun je daar toch veel meer doen, want als het om 3 uur al donker is, ga je ook niet nog even een natuurwandeling maken :P.

Maar tot over paar dagen in trondheim.

groetjes

• 18 November 2008 - 14:35

Pien Ten Voorde:

Hee Carlijn!
    Leuke verhalen allemaal! Ik ben ondertussen weer terug in NL, dus tijd om ook jou verhalen te lezen :) Geniet nog even daar!
    xx Pien