Paddenstoelen, bosbessen en appels :-)
Door: Carlijn
Blijf op de hoogte en volg Carlijn
14 September 2008 | Zweden, Karlstad
Maargoed, afgelopen week heb ik verre van stil gezeten en veel meegemaakt, dus zal jullie in het kort vertellen wat dan wel allemaal.
Vorige week woensdag: voor mn eerste college Nordic Environmental Studies zijn we naar de ecologische boerderij van onze docent Pontus gegaan. Hij haalde ons bij de universiteit op met de oude bus van de studenten Ecologie, echt een oud barrel. We zullen er al onze excursies in gaan maken, dus ben benieuwd wat we er allemaal mee gaan beleven.. Na ongveer een uur lang de rivier Klaralven in noordelijke richting te hebben gevolgd, kwamen we op de kleine peninsula (nouja klein, 1km breed en 3km lang, allemaal in het bezit van Pontus. De dichtstbijzijnde buren, zijn een Rotterdams echtpaar, 3km verderop. Hij woont samen met zn vrouw in één van de vier oudste boerderijen van Värmland. Z'n zoon en schoondochter wonen ook op het terrein, even verderop. In het mooie gebouw kregen we zelfgemaakte paddenstoelensoep met brood als lunch en als 'toetje' thee of koffie met appelkacka en vanillesaus, ook zelfgemaakt of course. Jummie. Vervolgens over een klein deel van het terrein gelopen, de oude grafheuvels bekeken, gepraat over z'n land, waar veel overblijfselen van de ijstijden te zien zijn, z'n dieren en de manier van boeren. Omdat hij een ecologische boerderij heeft moet hij al het voedsel voor zn dieren zelf verbouwen en mag hij ze niet zomaar medicijnen toedienen of pestisiden gebruiken voor zn gewassen.
Na een paar uur op zn boerderij te hebben doorgebracht, weer terug met de bus. Pontus is trouwens een echte prater, dus onderweg verteld hij honderduit over het landschap, hoe het is veranderd, de bijzonderheden, waar hij als kind opgroeide, het klimaat, de klimaatveranderingen e.d. Heel gezellig en gemoedelijk allemaal. Zo wil je elke dag wel college :-)
Donderdag ging mn college Zweeds niet door, dus heerlijk dagje vrij om leuke dingen te doen. Vrijdag een info.uurtje over een georganiseerde lapplandtrip. Daarheen geweest, maar meer om te horen wat er allemaal mogelijk was. Ga namelijk liever 2uur vliegen dan 20uur in een bus zitten... Bovendien kost het ongeveer net zoveel. Moet nog even kijken wanneer precies en hoe lang, maar wil vandaag boeken :D *stuitert door de kamer*
In het weekend was er de grootste Fair van Zweden in Filipsstad, iets meer dan een uur rijden hiervandaan. Dus met tien meiden in twee auto's daarheen geweest. Helaas viel het een beetje tegen: Een grote markt die zich uitstrektte over alle straten van de stad, maar heel veel van het zelfde. Wel bij de stand van WASA een tas gescoord. Voor 40sk (iets meer dan 4,-euro) zeven pakken Knäckebröd. Wat erg goedkoop is en handig voor iemand die tegenwoordig geen dat eet in plaats van brood. En alvast een cadeautje voor de vrouwlijke helft van mn familie gevonden.
Zondag de stad in geweest met wat meiden, verder vooral gerelaxed.
14 September 2008 - 15:34
Nanne:
zo te zien heb je het daar nog steeds naar je zin. En het lijkt nog steeds heel erg op vakantie. Maar dat mag natuurlijk ook. Hier zijn we druk bezig met de nike wat ook super gezellig is. En heb afgelopen nacht een gezellig huisfeest gehad. veel plezier nog daar.
Liefs nanne -
14 September 2008 - 15:35
Ellen:
Klinkt leuk allemaal :)
Zeker die Lapplandtrip, naar het échte hoge noorden. Wil zelf ook nog graag een klein reisje maken maar weet nog niet waarheen. Wou eerst naar Helsinki met de boot maar dan moet je 21 zijn, raar gedoe. Nouja, ik zie nog wel. Misschien ook wel naar Lappland, wie weet.
Veel plezier met alles.
Hej då, Ellen -
14 September 2008 - 16:04
Lotte:
Dat klinkt goed allemaal! Ik krijg ook een paar excursies, hopelijk zijn die net zo leuk ;). Hoe gaat het met Zweeds leren? Vind je het leuk om te doen?
Veel plezier met alles!
Groetjes, Lotte -
16 September 2008 - 12:07
Iris:
Lees ik nou cadeautje?! ;)
Liefs, mij