Hallå! Hur är det? - Reisverslag uit Karlstad, Zweden van Carlijn Vis - WaarBenJij.nu Hallå! Hur är det? - Reisverslag uit Karlstad, Zweden van Carlijn Vis - WaarBenJij.nu

Hallå! Hur är det?

Door: Carlijn

Blijf op de hoogte en volg Carlijn

27 Augustus 2008 | Zweden, Karlstad

Hallo! Hoe gaat het? Het studiejaar is hier maandag begonnen, maar toen was ik nog vrij, dus mooi nog een dagje van het heerlijke weer kunnen genieten; vakantie! Had de hele tijd het gevoel alsof ik op een kamp was ofzo. Veel gewandeld, spelletjes gedaan, gewinkeld, films gekeken, uitgegaan, een boottocht rond de stad gemaakt, in een treintje gezeten zoals ze die weleens in de dierentuin hebben, etc. Dat allemaal met allerlei mensen. Heel gezellig! Hoewel ik moet toegeven dat ik de intro van Twente toch wel een beetje mis.
Hadden hier wel een introprogramma maar stelde niet zo heel veel voor. Onder andere Kubb gespeeld, typisch Zweeds spel. Je hebt twee teams, en een vierkant speelveld van ong. 10x10m. Iedere team heeft vijf houten blokken op de achterlijn staan. En in het midden van het veld staat de koning. De bedoeling van het spel is om als eerste team alle blokken van de tegenstanders om te gooien met houten stokken en vervolgens de koning. Wie dat lukt is de winnaar. Als je tegenstander een blok van jou heeft omgegooid moet je deze bij jouw beurt, in het veld van de ander gooien. Deze zet het blok dan weer rechtop. Voordat je nu zijn blokken om mag gooien, moet je eerst het andere blok omgooien. Het klinkt nu misschien een beetje saai maar het is echt grappig. Verder die dag een spel gedaan dan Brännerball heet, soort softbal wat we op de basisschool speelden.

De nieuwe Zweedse studenten zijn maandag begonnen met hun twee weken durende intro. Die begint dus gelijk met hun eerste colleges, wat niet erg handig is aangezien er erg veel gedronken wordt en ze veel feesten. Het is heel makkelijk de studenten van verschillende studies te onderscheiden. Elke studie heeft namelijk zijn eigen kleur overall. Waar ze de hele tijd in lopen. Roze is voor economie, rood is voor de leraren, wit is voor cultuur, etc. Wel grappig maar het ziet er echt niet uit, iedereen in overall :-D en dat terwijl de Zweden normaal gesproken bijna allemaal volgens de laatste mode gekleed zijn.

Zweden is niet zo heel anders als Nederland, maar er zijn een paar dingen die me opgevallen zijn. Zweden zijn heel beleefd, stoppen altijd voor je bij de zebrapaden - ook de bussen -, bussen en treinen rijden altijd stipt op tijd. Als de bus een paar minuten laat is vragen ze zich af of er een ongeluk gebeurd is o.i.d. Zweden staan niet graag in het middelpunt en voelen zich snel verantwoordelijk. Onze lerares gisteren had bijvoorbeeld te weinig kopieën bij zich omdat er meer mensen waren dan zich ingeschreven hadden en i.p.v. iets te zeggen over dat mensen zich op tijd in hadden moeten schrijven ofzo, verontschuldigde ze zich meerdere malen dat ze er niet genoeg had meegenomen.
In huis zijn er ook een paar dingen anders. De stopcontacten in de muur zijn wel hetzelfde als in Nederland, maar de stopcontacten in het plafond hebben een hele kleine stekker en zijn geaard. Maar de lampen die je bij de IKEA kan kopen hebben allemaal wel een ‘normale’stekker, dus je kunt er een omzetstekker komen, maar hoe het precies werkt, ben ik nog niet achter. Dus nu, net als in Enschede, een peertje aan de muur :-D
Verder zitten er op veel stopcontacten timers. Het ligt in mijn hal gaat daarom na een half uur automatisch uit, en als je de waterkoker aanzet moet je niet vergeten de timer ook aan te zetten, anders gebeurd er niks. Verder kookt iedereen hier elektrisch en iedereen voor zichzelf. Iedereen heeft zijn eigen borden, bestek, glazen, pannen. Niks is gedeeld. Dat was even wennen in het begin. Maar nu eet ik regelmatig met mn Duitse huisgenootje en vaak ook met wat anderen. Wat mij verder opviel is dat ze heel veel bekende Amerikaanse series op tv hebben, maar allemaal echt heel oude seizoenen zijn. En jongens het spijt me maar niet alle Zweedse meisjes zijn blond met blauwe ogen. En meiden als je volgens de laatste mode gekleed wilt gaan, koop dan een legging tot halverwege de kuit, lage zwarte of witte effen gimpen, een lang t-shirt en een sjaal. Nouja ik weet niet of het echt de laatste mode is maar zo loopt 90% van de meiden hier rond.
Gisteren begonnen met studeren. Mn eerste les in Zweeds gehad. Kreeg echt het gevoel alsof we weer op de middelbare school zaten. We zaten met z’n dertig buitenlanders in een klein klaslokaal. De eerste opdracht was om de beurt een Zweeds woord te noemen dat we al kende. De lerares (ja want zo heten die op de middelbare school, weet je nog ;-) ) schreef het dan op het bord en sprak het woord uit. De hele klas moest het dan gezamenlijk nazeggen. Vervolgens moesten we ons voorstellen. Vertellen waar we vandaan komen, waar we nu wonen, welke talen we spreken, en aan je buurman dezelfde vragen stellen. Was wel grappig. Jag heter Carlijn. Jag bor i Karlstad. Jag bor på Duettgatan. Jag kommer från Nederländerna. Jag talar Nederlänska. Etc.
’s Avonds van 18.00-21.00 mn eerste college voor Nordic Studies (Scandinavische cultuurgeschiedenis) gehad. Een vak wat ik slechts om de week, in de avond heb. Moeten over elk college een verslag schrijven of een opdracht maken. Vooral veel leeswerk, maar is weer een keer wat anders. Heb nu iig het gevoel dat ik echt studeer aan een uni ;)
Probeer me nog in te schrijven voor de vakken Nordic Environmental Studies en Advanced Calculus, want denk dat ik die vakken er wel bij kan doen. Wiskunde omdat ik een tentamen heb in Twente als ik net terug ben en NES omdat het veel excursies zijn, dus vooral heel gaaf!

Maargoed, dit verhaal is veel langer geworden dan ik van plan was. Dus ik denk dat ik jullie nu wel genoeg heb verveeld met mn geklets. Ik zal straks wat foto’s op de site zetten van mn kamer enzo.

Hej då!

• 27 Augustus 2008 - 13:29

Brenda:

haha, je kamer ziet er niet heel anders uit dan ik gewend ben :)

maar goed, klinkt goed. De meiden hier lopen trouwens, als ze uitgaan, er net zo bij, maar dan zonder sjaal en met zo'n hoog mogelijke hakken.

Bren

• 27 Augustus 2008 - 15:53

Kim:

tjena
    jag heter kim, tja na twee weken zweeds ben ik nog niet veel verder gekomen.
    Hier lopen ze ook allemaal in de rare overals tijdens de intro. Ik heb me laten vertellen dat dat een scandinavische traditie is. Gelukkig is het hier koud en voor de meeste onmogelijk om met de mode mee te lopen :P.

kim

• 27 Augustus 2008 - 16:33

Lotte:

Dat klinkt echt leuk wat je allemaal verteld! Heel veel lijkt wel op Noorwegen, wij kregen te horen dat Kubb een typisch Noors spel was ;). Maar leuk is het iig!
    Hier zeggen ze eigenlijk alleen "Hei" ("hoi, of hallo", dit zeggen ze zelfs tegen professors...), en bij het weggaan zeggen ze "Ha det bra"...

Veel plezier nog, en we spreken elkaar wel :)
    Het lijkt me leuk om ergens een keer af te spreken!

P.S. Volgens mij heb je zelf ook erg leuke vakken, Scandic Studies lijkt me erg leuk!

• 27 Augustus 2008 - 16:43

Lotte:

Veel plezier nog, en we spreken elkaar wel :)
    Het lijkt me leuk om ergens een keer af te spreken!

• 27 Augustus 2008 - 18:09

Iris:

Hej zus,
    Leuk alweer wat van je te lezen! En nu ook een beeld erbij te hebben.
    Net in Utrecht een lichtgrijs pak gekocht, staat me super maar ik lijk wel 10 jaar ouder. Echt een carrièrevrouw, haha :D
    En helaas ook 230 euro uitgegeven aan boeken, voor 2 maanden! Volg een vak extra en heb nu al gezien dat t megadruk gaat worden. Ook al geen herfstvakantie, dus tegen de kerst ben ik meer dood dan levend.
    En jou opzoeken wordt daardoor ook een stuk lastiger.
    Nou ja, ik mail je later wel meer.

Knuffel,
    Ier

ps. Als je nog op excursie wil: je moet van 4 t/m 7 september in Stenungsund zijn (vlakbij örust). Kun je prachtig getrainde mannen zien ;) zwoegend aan een touw, dat wel.

• 27 Augustus 2008 - 18:10

Iris:

pps. Brief ga ik morgen regelen! xxx

• 31 Augustus 2008 - 12:10

Helene:

Heey lieverdje,
    Klinkt allemaal super :D Ben wel benieuwd hoe je al die zinnetjes uitspreekt want wij thuis worden r niet wijs uit ;) Groetjes van de hele familie! Veel liefs!

• 31 Augustus 2008 - 21:19

Leon: